Bademiljø.no

Barbeinte føtter på et gulv med vannbåren gulvvarme
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Vannbåren gulvvarme til alle typer gulv

Lurer du på om du kan velge vannbåren gulvvarme i boligen din? Vannbåren gulvvarme skjuler seg under gulvoverflaten, og gir deg bedre inneklima og lavere strømregning. Uansett om du bygger nytt eller rehabiliterer, finnes det løsninger for alle typer bygg og behov.

Energieffektivt med vannbåren varme

Tradisjonelt sett har vi i Norge vært bortskjemte med lave strømpriser, men med tanke på dagens strømpriser samt økt bevissthet rundt energibruk og miljø, er det lurt å redusere bruken av direkte el-varme ved å gå over til mer energieffektive varmekilder som for eksempel varmepumpe, solvarme eller fjernvarme.

Av den grunn ser vi at stadig flere velger å gå for vannbåren varme hjemme og på hytta. Det er flere grunner til å velge vannbåren varme, men en av de største fordelene er knyttet til dette med fleksibilitet. Med vannbåren varme kan du nemlig velge hvilken varmekilde du ønsker å bruke til å varme opp vannet som sirkulerer via rør i gulv, radiatorer eller viftekonventorer.

Les mer om: Vannbåren gulvvarme – Energismart og komfortabelt

Usynlig komfort

De fleste av oss kan nok være enige om at det er utrolig deilig å gå på et lunt, oppvarmet gulv, og spesielt behagelig i den mørke årstiden når det er kaldt og trekkfullt hjemme.

Vannbåren gulvvarme gir mer enn bare økt komfort og velvære. Har du gulvvarme kan du faktisk senke temperaturen et par grader, og få tilsvarende varmeeffekt som ved elektriske panelovner eller radiatorer. Med andre ord er vannbåren gulvvarme både behagelig, grønt og miljøvennlig.

Gutt og hund leker på stuegulv med vannbåren gulvvarme

Lun og god varme med vannbåren gulvvarme - for både store og små.

Vannbåren gulvvarme til alle typer gulv

Uansett om du skal i gang med renovering eller et nytt byggeprosjekt, finnes det gulvvarmesystemer for alle typer gulv. Både Armaturjonsson og Roth har alt fra tradisjonelle systemer for innstøping i betong, til systemer med rask reaksjonstid og lav byggehøyde.

Vannbåren gulvarme passer i alle rom hvor du ønsker en jevn og god varme. Enkelte rom kan ha gulvvarme hele året, som bad, gang, stue samt kjellere som brukes som oppholdsrom. På soverom derimot, vil vi nok anbefale enten radiator eller viftekonvektor.

Hva slags gulvvarmesystem du bør gå for avhenger først og fremst av hva slags undergulv du har. Bygger du nytt har du selvsagt større valgfrihet, men det finnes også flere lavtbyggende gulvvarmesystemer som gjør det mulig å legge vannbåren gulvvarme rett på eksisterende gulv.

Tidligere har vannbåren gulvvarme hatt et rykte på seg for å være tregt med tanke på temperaturregulering, men med dagens hurtigregulerende og lavtbyggende gulvvarmesystemer er ikke det lenger en utfordring.

Roth har jobbet med gulvsystemer i over 40 år, og har hurtigregulerende systemer med en reaksjonstid som er omtrent seks ganger raskere enn ved den vanligste formen for vannbåren gulvvarme der gulvvarmerørene støpes ned i betong. Det sparer ikke bare energi, men gir også best mulig komfort da du raskt oppnår ønsket gulvtemperatur.

Roth ClimaComfort gulvvarmesystem

Rask responstid og topp komfort: Med en lav byggehøyde helt ned til 17 mm, passer Roth ClimaComfort® system spesielt godt ved renovering, men også i nybygg. Gulvvarmerørene ligger tett på overflaten, noe som gjør at responstiden er nede i hele 18 minutter.

Noen vanlige spørsmål om vannbåren gulvvarme:

  1. Hvordan går jeg frem hvis jeg ønsker vannbåren gulvvarme i boligen min? Vi anbefaler at du kontakter en rørleggerbedrift, gjerne en Bademiljø-rørlegger, for å sikre at du velger den beste løsningen for din bolig og dine behov.
  2. Hva er fordelene med vannbåren gulvvarme? Siden vannbåren gulvvarme er et skjult varmesystem, forenkler det både møbleringen og rengjøringen. Vannbåren gulvvarme gir også et veldig godt inneklima, med en jevn og lun temperatur i hele rommet. Vannbårne gulvvarmeanlegg trenger også langt mindre energi for å opprettholde samme temperatur sammenlignet med andre oppvarmingssystemer. Med romregulering kan du i tillegg kontrollere og regulere temperaturen i hvert enkelt rom.
  3. Får du treg temperaturregulering med vannbåren gulvvarme? Tilhengere av elektrisk oppvarming har gjerne brukt argumentet om raskere varmeregulering, men med dagens lavtbyggende vannbårne systemer holder ikke dette argumentet lenger. Grunnen til det er at dagens rør kan installeres tett oppunder gulvflaten, noe som gjør det mulig å regulere temperaturen mye raskere.
  4. Kan du ha vannbåren gulvvarme med parkettgulv? Absolutt! Noen er veldig bekymret for at parketten sprekker ved vannbåren gulvvarme. Det som er viktig å huske på at et vannbårent gulvvarmeanlegg blir dimensjonert etter byggets oppvarmingsbehov. Dette sikrer at parketten ikke sprekker, og at det ikke oppstår svimerker på gulvbelegg. Det er også mulig å ha tepper på gulvene der du ønsker det, for det er ikke slik at varmen «hoper seg opp» under teppet. Skal du legge ny parkett, kan det være lurt å være oppmerksom på hva parkettleverandøren oppgir som høyest tillatte temperatur med tanke på garanti. En vanlig begrensning er som oftest rundt 26 til 28 grader.
  5. Er det ikke veldig dyrt å installere vannbåren gulvvarme? Hvor mye det koster å installere vannbåren gulvvarme avhenger av flere ting; Er det snakk om nybygg eller renovering? Eksisterer det et vannbårent varmeanlegg fra før? Husk at det også er mulig å gi nytt liv til et gammelt vannbårent anlegg ved å oppgradere styringsenheten og romtermostatene. Ifølge Enova vil et vannbårent system normalt koste mellom 800-950 kroner per kvadratmeter i en eksisterende bolig, men dette er kun et gjennomsnittlig estimat. Det aller beste er å få både pristilbud og referanser fra flere aktører.
  6. Hvor lang tid tar det å legge vannbåren gulvvarme? Dette avhenger selvsagt av hvor stort og komplisert prosjektet er, og om du i tillegg skal installere en varmekilde. Hvis du kun skal legge gulvvarme, planlegger godt og jobber effektivt kan det gjøres på noen dager.
  7. Hvor lang levetid har et vannbårent anlegg? Det kan være verdt å merke seg at elektriske varmekabler har en teknisk levetid på 15-20 år. Det samme gjelder varmepumper generelt. Rørene i vannbårne anlegg derimot, har en forventet levetid på hele 50 år. Er du riktig heldig, kan de nå 80 års alderen. Så her snakker vi om rør som praktisk talt kan gå i arv.
  8. Krever vannbåren gulvvarme mye vedlikehold? Vannbårne systemer har behov for vedlikehold og jevnlig service. Vi snakker om en til halvannen time i året. Her anbefaler vi deg å inngå en serviceavtale med din rørlegger.
  9. Er det mulig å få noe støtte til vannbåren varme? Siden vannbåren varme blir sett på som et miljøvennlig energitiltak, er det fortsatt mulig å få støtte til investeringen. Beløpet øker hvis du i tillegg til gulvvarmen installerer en fornybar varmekilde. Du kan lese mer om det på Enova sine sider.

Få hjelp av en fagekspert

Bademiljo-varmeogenergi-piktogram-smaragdWeb.pngEr du interessert i vannbåren gulvvarme, men du er usikker på mulighetene og hva det vil koste? Ta kontakt med en Bademiljø-bedrift for råd og veiledning om god innekomfort og redusert strømregning.

Se oversikten over hvilke Bademiljø-bedrifter som jobber med varme og energiløsninger på våre kart- og butikksider, eller benytt vårt varme-skjema.

Følg oss gjerne på Facebook, eller les flere artikler om varme- og energi i vårt digitale magasin.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av baderomdesignere, fageksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.