Bademiljø.no

Dokumentasjon på bad

Dokumentasjon av bad

Vet du hvilken membran du har på badet ditt? Mangler du dokumentasjon på at oppussingen er fagmessig utført, kan det påvirke verdivurderingen av boligen din den dagen du skal selge.

Badet er husets dyreste rom å pusse opp, og derfor er det ekstra viktig å få den dokumentasjonen du trenger på alt av håndverker- og rørleggerarbeid. Har du kvittering på spottene du fikk installert? Vet du hvilken membran du har på badet ditt? Dette er spørsmål du får om du en dag skal selge, eller vil stille deg selv om du våkner av vann som drypper ned i ansiktet ditt.

– Etter at en håndverker har vært inne på badet ditt i forbindelse med totalrehabilitering, skal du ha dokumentasjon på alt som er utført, med bilder. Da har du full kontroll på hva som er gjort, og hvilke produkter som er benyttet på badet ditt, forteller fagsjef hos Bademiljø.

Dokumentasjon av alle rørleggerarbeider

HOLD ORDEN I PAPIRENE: det er viktig å ha dokumentasjon på de arbeidene som er utført.

Ny avhendingslov – dokumentasjon av bad blir enda viktigere

I Norge har vi en avhendingslov som regulerer kjøp og salg av bolig, og i 2019 vedtok Stortinget en modernisering av denne loven. Endringen slo i kraft 1. januar 2022, og skal føre til et mer balansert boligmarked - som skal gi trygghet til både kjøper og selger. Kort fortalt er det nå slutt på å selge boliger «som den er», det stilles større krav til takstmenn (bygningssakkyndig) og tilstandsrapporter, og undersøkelsesplikten til kjøper øker.

Dokumentasjon på bad og om arbeidet er utført av fagfolk er derfor enda viktigere enn tidligere.

- Ved totalrehabilitering av bad og våtrom skal du ha dokumentasjon på alt utført arbeid – med bilder! Jo mer du kan dokumentere om boligen din, jo bedre.

NS3600, og hvorfor du må forholde deg til den

NS3600 er en grundig tilstandsrapport, eller en bolig- salgsrapport som det også kalles, og forteller hvilken stand boligen din er i. Det er her dokumentasjon kommer inn i bildet.

– Det hjelper lite at du pusset opp badet for 450 000 for seks måneder siden om du ikke har dokumentasjon på jobben som er gjort.

Med NS3600 kommer et karaktersystem, men i motsetning til karakterene på skolen kan du ikke forbedre dem i neste semester. Skalaen går fra TG0 til TG3, hvor TG0 er feilfritt, mens TG3 betyr at det er alvorlige feil og mangler på boligen.

– Har du ikke dokumentasjon vil takstmann automatisk gi en dårligere karakter, og du kan risikere en lavere takst på boligen din.

Ulike tilstandsgrader ved kjøp og salg av bolig

TILSTANDSGRADER: Sørg for å få dokumentasjon på alt arbeid som er utført på boligen - særlig når det gjelder skjulte bygningsdeler som membran og røropplegg. Har du ikke dokumentasjon på arbeid som er gjort vil boligen i beste fall få tilstandsgrad 2.

Dokumentasjon av bad som følger boligen

Når du så har fått fagpersoner til å pusse opp badet ditt vil du sitte igjen med en haug papirer og kvitteringer. Men hvor skal du gjøre av dem?

– Permer og minnebrikker forsvinner nok etter hvert. Det tryggeste er å bruke Boligmappa.

Boligmappa er et nettsted som lagrer dokumentasjon av bad og resten av boligen din. Alt fra fargekoder på stueveggene til navn på håndverkere. Bademiljø legger inn alt du trenger om ditt bad for deg, så slipper du å tenke på det.

– Du skal ha minst mulig papirer, men det skal være viktige og riktige papirer.

Bademiljø gir deg dokumentasjon på tilbudet du fikk, kontrakter, involverte firmaer, drift- og vedlikeholdsinstruksjoner, bildedokumentasjon, overtakelsesprotokoll, oversikt over garantien din og annen informasjon som måtte være relevant for ditt bad.

– Ved å ha alt på plass slipper du eventuelle konflikter, enten om det skulle oppstå en lekkasje eller om du skal selge.

Vi har valgt å gjøre dokumentasjon av bad enklest mulig ved å bruke Boligmappa!

Skal du pusse opp badet eller trenger hjelp til å skifte kjøkkenkranen? Hos oss i Bademiljø møter du dyktige prosjektledere, rørleggere og baderomdesignere. Ta kontakt med din nærmeste Bademiljø-butikk i dag - så hjelper vi deg med både små og store jobber!

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.