Bademiljø.no

Kvadrat innebygget badekar fra VikingBad
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Innbygget badekar - en del av et helstøpt bad

Det er mye å velge i når du skal innrede badet med badekar. Frittstående, hjørnekar, massasjekar, sittekar – eller du kan bygge det inn i interiøret. Vi skal se litt nærmere på fordeler og ulemper ved innbyggingsbadekar og hvilke muligheter som finnes.

Fordeler med innbygget badekar

Det er først og fremst estetiske hensyn som gjør at mange foretrekker å bygge inn badekaret. Noen ønsker et statement-badekar som tar mye plass og gir et blikkfang, mens andre ønsker at badekaret i stedet skal gli inn som en naturlig del av badeinteriøret. Da er innbygget badekar et godt alternativ, da badekaret blir en del rommet. Rengjøring er den eneste praktiske fordelen med løsningen. Det er lettere å vaske langs rette vinkler, fremfor å måtte komme til under et badekar med løveføtter. Det finnes ingen begrensninger hva gjelder form på badekaret når det skal bygges inn – alt er mulig. Ta likevel i betraktning at jobben med tilrettelegging for bekledning av fliser er større hvis vinklene ikke er rette, eller rettvinklede.

Les mer: Badekar - kilden til hverdagsluksus!

Ta hensyn til sluk

Vi snakket med fagansvarlig Olav Råken om hva som er viktig å huske på når badekaret skal mures inn. Han forteller at det er viktig at badekaret er stabilt og står «på egne ben» selv om det skal mures inn. Når det gjelder sluk er krav om tilgjengelighet det viktigste. Man skal alltid kunne komme til sluket slik at rengjøring kan foretas enkelt. Dette innebærer at man må ha en eller flere inspeksjonsluker. Hvis man har massasjekar er det spesielt viktig å huske på tilgang via luker, da det kan bli nødvendig med service og reparasjonsarbeider på motor, pumper og armaturer. Ikke minst er luker viktig for utlufting, noe som i høyeste grad må prioriteres på våtrom.

Flislegging

Når det gjelder underlag for flislegging av frontene, kan våtromsplater fra Litex benyttes. Disse kan enkelt bearbeides med både hyller og trappetrinn. Det er likevel lurt å tenke på at innsteget til karet ikke blir for stort og at våte fliser er glatte når man vurderer trappetrinn. Ingen ønsker å falle på harde fliser. Viktigere enn alt annet, – husk at badet alltid skal bygges forskriftsmessig tett før innmuring starter.

Innbygget badekar kan være en fin og kreativ løsning, men trenger god planlegging for at resultatet skal bli optimalt.

Se alle våre bade- og massasjekar her.

Kvadrat innbygget badekar fra VikingBad

Kvadrat badekar fra VikingBad

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.