Bademiljø.no

Gutt og hund leker på varmt stuegulv
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Vannbåren gulvvarme - energismart og komfortabelt

Vannbåren gulvvarme er førstevalget for alle som ønsker et bedre innemiljø, bo-komfort og samtidig ha valgfrihet når det gjelder oppvarmingskilde. Med vannbåren gulvvarme kan du velge selv hvilken energikilde du vil benytte. Den deilige, jevne varmen fra vannbåren gulvvarme er en sikker vinner hos både store og små.

Vannbåren gulvvarme er i hovedsak varmt vann som sirkulerer i vannrør i gulvene, og er et godt alternativ til gulvvarme med varmekabler eller varmefolie.

Det spiller ingen rolle om du bor i enebolig eller leilighet – det finnes løsninger både til nybygg og ved rehabilitering. Kombinerer man vannbåren gulvvarme med de gode støtteordningene til Enova, behøver heller ikke investeringen å bli uoverkommelig.

Har du allerede et vannbårent gulvvarmeanlegg uten styringssystem, kan en oppgradering med Arjonsmart® fra Armaturjonsson eller Touchline® fra Roth øke komforten og spare energiforbruket ytterligere.

Behagelig og allergivennlig inneklima

Dropp ullsokkene inne, og senk temperaturen. Når varmen kommer nedenfra, fordeles den jevnt og fyller rommet helt. Med varme gulv kan du faktisk senke romtemperaturen med et par grader, og likevel oppleve en komfortabel varme.

Vannbåren gulvvarme er dessuten bra for et allergivennlig inneklima. For i motsetning til tradisjonelle oppvarmingssystemer, som kan forårsake dårlig inneklima som følge av brent støv og midd, gir vannbåren gulvvarme ingen oppvirvling av støv eller fare for overoppheting.

- Det kan også være verdt å merke seg at elektriske varmekabler har en teknisk levetid på 15 til 20 år. Det samme gjelder varmepumper generelt. Rørene i vannbårne anlegg derimot, har en forventet levetid på hele 50 år. Er du riktig heldig, kan de nå 80-års alder. Så her snakker vi om rør som praktisk talt kan gå i arv, forteller Roth som har produsert gulvvarmesystemer i mer enn 40 år.

Fri møblering og enklere rengjøring

Den jevne temperaturen sørger for trivsel og glede. Siden det ikke er noen synlige varmeelementer på veggene unngår man risikoen for at barn, eller voksne for den saks skyld, utsettes for uhell. Det blir også lettere å holde rent når det er færre forstyrrende ting i rommet.

Roth Tacker vannbårent gulvvarmesystem

Vannbåren gulvvarme passer til alle typer gulv - både nybygg og rehabilitering! Her ser du Roth Tacker gulvvarmesystem.

Mer fleksibilitet med valgfri energikilde

En av de store fordelene med vannbåren gulvvarme er at du kan velge hvilken energikilde du vil bruke til å varme opp vannet som sendes ut i vannrørene. Du kan eksempelvis velge å bruke varmepumpe, fjernvarme, pellets eller elektrisitet.

– Med Arjonfloor® vannbåren gulvvarme er mulighetene mange og du kan bytte energikilde dersom det du opprinnelig valgte ikke lenger er økonomisk. I tillegg kan du møblere fritt uten å måtte ta hensyn til for eksempel panelovner, og varmen kan enkelt reguleres fra app. Du kan ved noen tastetrykk sette opp dag- og nattsenking og på den måten sørge for å varme opp huset eller hytta etter egen timeplan og behov. Tiden hvor du fyrte for kråka er lengst forbi, forteller Fredrik Henriksen, produktsjef for varme og sanitær hos Armaturjonsson.

Gulvvarme med smart varmestyring

Et enkelt tiltak for deg å gjøre gulvvarmesystemet enda mer fleksibelt og lønnsomt er å velge varmestyring.

Både Arjonsmart® fra Armaturjonsson og Roth Touchline® gjør det mulig å styre den vannbårne gulvvarmen med romtermostater som kan styres via mobilen. I tillegg kan du med hjelp fra Arjonsmart® sine smarthus-produkter styre radiatorer og elektriske enheter som lys, kaffetraktere og panelovner - både hjemme og på hytta.

Arjonsmart Quantum trådløs romtermostat i hvitt fra Armaturjonsson

Føl komforten og spar penger med smart varmestyring. Her ser du den trådløse Quantum romtermostaten fra Armaturjonsson.

Les også hvordan Toril og mannen oppgraderte det eksisterende gulvvarmeanlegget med et fleksibelt styringssystem fra Armaturjonsson.

ENOVA-støtte

Ønsker du å investere i et vannbåren gulvvarmeanlegg, er det lurt å merke seg at du kan få Enova-støtte dersom du legger om til vannbåren gulvvarme. Det er ulike regler for støtteordningen, så vi anbefaler deg å lese Enovas kjøpsveilleder for vannbåren varme med mange gode tips til hva du bør tenke på.

Fordeler med vannbåren gulvvarme:

  • Komfort – du får en jevnere varme i rommet når den kommer fra en større flate.
  • Godt inneklima, med ingen fare for overoppheting eller oppvirvling av støv – anbefales av Astma- og Allergiforbundet.
  • Fri møblering – når du ikke må ta hensyn til avstand fra panelovner kan møblene stå hvor du måtte ønske.
  • Forenkler rengjøringen – ingen rør og elementer som samler støv.
  • Valgfri energikilde – velg hvordan du ønsker at vannet skal varmes opp.
  • Finnes systemer for alle typer gulv.
  • Mulighet for varme- og app-styring – gjør små eller store justeringer fra mobilen.
  • Tilpass oppvarmingen etter ditt behov – legg inn tidsplaner og begrens oppvarmingen til de tidene på døgnet det er behov.

Kartlegg mulighetene

Vannbåren gulvvarme passer for deg som skal bygge nytt eller oppgradere eksisterende bolig samt hvis du ønsker en fleksibel energiløsning.

Det som er viktig før du tar et valg er å kartlegge mulighetene dine, slik at du velger noe som innfrir forventningene til fleksibilitet knyttet til temperaturendringer og styringssystemer.

Mulighetene er mange, og du kan velge alt fra enkle romtermostater til mer avanserte termostater som styres via app og som er koblet til et smarthussystem.

Så undersøk hva du ønsker, og ikke minst hva du trenger. Det er også greit å vite at de fleste systemene er fleksible, slik at du har mulighet til å bygge på med flere smarthus-komponenter etter hvert.

Ikon for varme og energi hos BademiljøEr du interessert i vannbåren gulvvarme, men du er usikker på mulighetene og hva det vil koste? Ta kontakt med en Bademiljø-bedrift. Se oversikten over hvilke Bademiljø-bedrifter som jobber med varme og energiløsninger på våre kart- og butikksider, eller benytt vårt varme-skjema.

Følg oss gjerne på Facebook, eller les flere artikler om varme- og energi i vårt digitale magasin.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av baderomdesignere, fageksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.