Bademiljø.no

Servantbatteri som lekker. Foto.

Baderomsutstyr fra utlandet kan fort bli dyrt

Utenlandske VVS-produkter kan i mange tilfeller være langt billigere enn norske varianter. Hvorfor bruke mer penger enn nødvendig, tenker du kanskje? Fordi du ikke ønsker at det billige blandebatteriet skal knele under norsk vanntrykk. Det er nemlig en våt affære.

Vanntrykket i enkelte norske vannverk kan på enkelte tider av døgnet nemlig være opp mot 10 kilo, mens tilsvarende vannverk rundt om i Europa varierer fra 2 til 4 kilo. Kravene til hva produktene må tåle varierer derfor fra land til land, og det vakre, blandebatteriet du har importert fra Italia er ikke nødvendigvis laget for vann fra norske fossefall. Tenk deg at Venezias kanaler møter Saltstraumen. Da blir det mye sprut og søl.

Velg alltid sertifiserte produkter

Differansen mellom å handle alle baderomsproduktene dine fra en internasjonal nettbutikk kontra det å kjøpe produkter anbefalt av rørlegger, kan bli stor. Men er det én ting som er sikkert, så er det at dersom produktene går i stykker fordi de ikke er laget for norske forhold, blir reparasjonene veldig fort veldig mye dyrere.

Et godt tips er derfor å sørge for at produktene du kjøper – uansett hvor og av hvem du kjøper dem – er SINTEF-sertifiserte eller innehar en annen godkjenning som gjør at produktet er egnet for bruk i Norge. Når det oppstår rundt 70.000 vannskader i Norge årlig, kunne mange av disse vært unngått dersom dokumentasjon og sertifisering var i orden.

Dersom du ønsker å være på den sikre siden bør du derfor alltid forhøre deg med rørleggeren din om hvilke produkter du bør bruke. Noen rørleggere nekter å installere produkter som ikke er sertifiserte, og da er det surt å ha brukt veltjente tusenlapper på utstyr du ikke får brukt. Er produktet SINTEF-sertifisert tilfredsstiller det myndighetens krav og bekrefter at produktene er underlagt overvåkende produksjonskontroll. For å sjekke om det er sertifisert, kan du besøke sintefcertification.no.

Slik blir alle særnorske krav møtt

Ikke nok med at vanntrykket er usedvanlig høyt – vannkvaliteten er også ganske usedvanlig. Her oppe i nord har vi ulik vannkvalitet rundt om i landet som tærer på rør og produkter. Messingprodukter er mest utsatt, men det blir stilt ekstra strenge krav til alle materialer – ikke bare messing. Terskelen for å bli sertifisert er høy.

Velger du en seriøs rørlegger som kan dokumentere både utført arbeid og produkter, kan du være trygg på at alle særnorske krav blir møtt. Hos Bademiljø er samtlige produkter som krever det SINTEF-sertifiserte eller innehar annen europeisk sertifisering som gjør produktene trygge for det norske markedet.

Med 125 rørleggerbedrifter med butikker over hele landet, tilbyr vi alt fra å montere en vask til å totalrenovere badet ditt. Med Bademiljø kan du sove godt og slippe å være redd for tidevannsstrøm på badet ditt.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.