Bademiljø.no

Sjekk av baderom på visning
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

5 ting du bør sjekke på badet når du er på visning

Det er mange om beinet i det norske boligmarkedet, og mange kjøper før de har sjekket boligstandarden ordentlig. Her er 5 ting du enkelt kan sjekke på badet når du er på visning.

Det å kjøpe ny bolig er for de fleste av oss den aller største økonomiske investeringen vi gjør i livet. Om du er førstegangskjøper eller om du skal oppgradere, er det uansett snakk om veldig mye penger. Og da er det viktig å se forbi nymalte vegger og en pen stylet innredning.

Dyrt med feil på badet

Baderommet er det viktigste sjekkpunktet når du er på visning. Dersom det er store feil og mangler her, kan det fort bli veldig dyrt. Det kan være lett å la seg blende av eksklusiv styling og lekker flislegging. Men det er ikke her de store kostnadene ligger dersom det må en oppgradering til før du flytter inn.

Det er også viktig at du kalkulerer inn eventuelle oppgraderingskostnader dersom du skal legge inn bud.

Rørlegger og fagsjef i Bademiljø, og vet alt om hva som er viktig å se etter på bad og andre våtrom når du er på visning.

Her er hans fem viktigste råd til deg som boligkjøper når badet skal sjekkes.

1 Spør etter dokumentasjon

Når du skal kjøpe deg ny bolig bør du forsikre deg om at det foreligger dokumentasjon over hva som er gjort på bad og i andre våtrom. Det viktigste du må få avklart er hvem som har gjort hva. Har en fagmann gjort endringer, eller er det eieren selv som har utført arbeidet. Det aller beste om det foreligger bilder av hele oppussingsprosessen. 

Du bør også lese nøye hva som står i boligens salgsrapport. NS3600 er en grundig tilstandsrapport, også kalt boligsalgsrapport, som forteller hvilken tilstand boligen du vurderer å kjøpe er i. Basert på alt fra vedlikehold og elektrisk anlegg til baderom, får boligen en karakter. Karakterskalaen går fra TG0 til TG3. TG0 er feilfritt, mens TG3 tilsier at boligen har alvorlige feil eller mangler som må utbedres. Kan ikke selgeren dokumentere arbeidet som er gjort på badet, får boligen automatisk karakteren TG2, selv om alt er gjort etter forskriftene.

2 Test om det er riktig fall på gulvet

På bad og i våtrom er sluk på gulvet selvfølgelig helt essensielt. Du må likevel også sjekke om det er fall på baderomsgulvet, og at gulvet heller riktig vei. Det kan du enkelt gjøre med “klinkekuletrikset”: Legg klinkekulen midt på gulvet, og se om den ruller riktig vei, ned mot sluket.

Og mens vi snakker om sluk. Her må du løfte på risten og ta en titt nedi sluket. Ser det ut som om det er utført godt håndtverk? Sjekk spesielt at membran går kant i kant med sluket. Dette er helt essensielt for at det ikke skal utvikles fuktskader.

Sjekk av sluk på visning

3 Hvor gammelt er rørsystemet?

Når du er på visning, bør du også sjekke hvilke rørsystem som finnes i boligen. Er det gamle rør, eller er det skiftet til rør-i-rør-system?

Dersom det er gamle rør kan det bli en kostbar affære når disse må byttes. Dette bør du ta med i beregningen når du skal sette opp budsjett for boligkjøp.

4 Sjekk ventilasjonen

Ventilasjonsanlegget må også sjekkes nøye. Svært mange norske baderom har for dårlig ventilasjon og lufting. Badet har faktisk en nøkkelrolle når det kommer til ventilasjon i hele boligen. Derfor er det svært viktig at det er en glippe nede på baderomsdøren, i tillegg til et avtrekk på vegg eller i tak, slik at fuktig luft slipper ut. Dersom det er dårlig ventilasjon på baderommet vil det lettere oppstå fuktskader.

Bruk også nesen når du er på visning. Er det en lukt som minner om innestengt kjeller bør du være på vakt. Dersom det lukter rart og det i tillegg er manglende ventilasjon på baderommet, da er det stor risiko for fuktskader.

Den enkleste måten du kan sjekke at det er god ventilasjon er å legge et ark over avtrekksventilen. Dersom arket suges fast til ventilen på grunn av dragsuget, er ventilasjonsanlegget i god forfatning.

5 Er du usikker? Ta med fagfolk 

Dersom du er på visning, og du ser at badet har sprekkdannelser i fugene, trenger ikke dette å bety at badet er i farlig dårlig forfatning. Dersom du er i tvil over boligens tilstand, kan det være en idé og ta meg seg en fagmann.

Bademiljø består av 120 rørleggerbedrifter og butikker over hele landet. Alle våre rørleggerbedrifter er godkjente bedrifter, og har solid historikk og gode referanser i sine lokalmarkeder. Her finner du flinke fagfolk som er klare for å hjelpe deg med å gjøre en best mulig boliginvestering.

 Lykke til på visning!

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.