Bademiljø.no

Oras Hydractiva digitalt dusjhode med med tilbakemeldinger i sanntid

Spar vann og miljø med energisparende produkter

Det finnes mange produkter som gjør at du sparer vann, energi, miljø og penger i hverdagen, uten at det går ut over livskvalitet og hverdagskos. Det handler om de enkle tingene som gjør livet litt mer økonomisk og miljøvennlig.

Flere grunner til å spare vann

Det er sjelden vi klager over for lite nedbør i Norge. Vi er såpass godt vant med tilgang til vann og, som regel, en relativ lav vannpris. Likevel er det slik at en gjennomsnittlig husstand bruker omtrent 200 liter vann hver eneste dag.

Med dyrere strømpriser og forbrukervarer kan enkle sparetiltak påvirke økonomien positivt. For har du egentlig tenkt så nøye over at det å spare strøm og redusere kostnader henger sammen med vannforbruket?

Heldigvis handler det ofte om å gjøre små tiltak. For ifølge Stian Lystad fra Bademiljø Øivind Lystad AS skal det ikke mye til før du blir snillere både mot miljøet og lommeboka.

- Det er mange små tiltak du kan gjøre, og om du investerer litt får du som regel veldig mye igjen. Du kan jo for eksempel begynne med en sparedusj?

1 Gå for sparedusj

Det finnes i dag et stort utvalgt og flere modeller å velge mellom, også innen litt mer vannbesparende dusjløsninger. Stian trekker blant annet frem Oras Natura ECO dusjsett som gjør at du kan spare inntil 50 prosent vann.

- Fordelen med dette dusjsettet er at du har en øko-knapp, slik at du kan velge om du vil bruke sparedusjen eller dusje vanlig. Noen ganger vil du spare, andre ganger vil du jo ha mer vann.

Oras Natura har i tillegg fleksibel montering, noe som gjør at du kan bruke eksisterende hull på baderomsveggen.

- Og la meg bare få legge til at dagens sparedusjer er noe helt annet enn de du husker fra 80- og 90-tallet. Du merker ikke like stor forskjell på trykket. Tidligere kom jo nesten vannet ikke ut av dusjen, hvilket gjorde at du måtte stå lenger - og du brukte like mye vann. Med Oras Natura og en rekke andre sparedusjer får du en nesten like god følelse som med en vanlig dusj.

Oras Hydractiva Digital dusjhode med tilbakemeldinger i sanntid

Oras Hydractiva digital hånddusj er designet for å hjelpe deg med, nettopp det, å spare vann med minimal innsats. Den integrerte skjermen gir deg nemlig tilbakemelding i sanntid om vann- energiforbruket ditt.

2 Velg et berøringsfritt blandebatteri

Om du vil ta i litt mer for miljøets skyld, trekker Stian frem Oras Optima berøringsfritt servantbatteri.

Oras Optima berøringsfritt servantbatteri med sensor og bluetooth

- Når du tar hånden foran kranen starter den av seg selv, og når du tar hånden bort stopper den. Det gjør at du bruker mye mindre vann. Du kan selv stille inn vanntemperaturen på forhånd, noe som er fint når du har barn i huset - da risikerer du ikke at de blir skåldet. Dessuten er berøringsfrie kraner mye mer hygieniske.

Hvis du synes dette høres ut som en strålende idé og tenker at det er noe du vil ha, hvorfor stoppe på badet? Bademiljø har nemlig også Oras Optima kjøkkenbatteri med de samme egenskapene, pluss noen til - blant annet et display som viser vanntemperaturen, og elektronikk som automatisk sørger for automatisk avstenging av oppvaskmaskinen.

Oras Optima hybrid kjøkkenbatteri med hendler og sensor

- Tenk på hva du sparer av energi når du kun lar kranene dine renne når du faktisk trenger dem. Her er det mye å hente.

Les mer om fordelene med et berøringsfritt blandebatteri.

3 Nytt toalett med bedre skylleteknologi

Utviklingen går fremover, også på toalett-fronten. Du kan begrense vannforbruket bare ved å bytte fra et gammelt til et nytt toalett. Nye toaletter kommer gjerne med to skyllemengder samt mulighet for å justere vannmengden.

Villeroy & Boch Subway 3.0 toalett med vannbesparende TwistFlush skylleteknologi

Toalettet Subway 3.0 fra Villeroy & Boch kommer med TwistFlush, en skylleteknologi som sparer inntil 19 700 liter vann i året.

4 Oppgrader varmtvannsberederen

Hvis du virkelig vil spare de store pengene - ta en kikk på varmtvannsberederen din. Hvor mange år har den stått der egentlig, spør Stian.

- Hvis du har en gammel og dårlig bereder lønner det seg å sette inn en ny. Det koster like mye å varme opp berederen, men siden en nyere bereder er bedre isolert bruker den mindre energi på å holde seg varm.

Det har kommet en del nye og mer effektive varmtvannsberedere på markedet de siste årene. En av de mest spennende er OSO Saga-serien, som er Norges mest solgte beredere.

- En 250-liter passer perfekt for en familie på 4-5 personer. Den er 35 prosent bedre isolert enn en gammel bereder, og da sparer du fort inn investeringen. Dessuten ser den bra ut. Alle rør er kledd inn med lokk og deksler, hvilket gir et renere inntrykk, forteller Stian.

- Men, om en bereder blir for mye å starte med, begynn i det små, anbefaler Stian:

- Det er alltid lurt å investere i energibesparende produkter. Det er bra for både miljøet og lommeboka å begrense vannforbruket. Du starter sparingen med en gang, og du sparer fort tusenlapper hvert år.

Stian sine beste tips til deg som har en gammel varmtvannsbereder:

  • Hvis den står i et rom uten sluk bør du få satt inn en lekkasjevakt.
  • Tenk på lekkasjefaren - du kan fort få vannskader.
  • Ta kontakt med en rørlegger for å få sjekket mulige skader.

Her kan du lese flere grunner til å bytte bereder.

5 Få et energismart hjem med vannbåren gulvvarme

Har du ikke allerede vannbåren gulvvarme hjemme, kan det være noe å tenke på hvis du ønsker større fleksibilitet samt å redusere bruken av direkte el-varme.

Vannbåren gulvvarme er i hovedsak varmt vann som sirkulerer i vannrør i gulvene, og er et godt alternativ til gulvvarme med varmekabler eller varmefolie.

Energibesparende og komfortabelt med vannbåren gulvvarme for store og små

I tillegg til at vannbåren gulvvarme gir et behagelig inneklima, er en av de største fordelene med vannbåren gulvvarme at du kan velge hvilken energikilde du vil bruke til å varme opp vannet som sendes ut i vannrørene.

Les også om oppgradering av eksisterende gulvvarmeanlegg.

Trenger du noen tips til hvordan du kan velge mer energisparende produkter til bad og kjøkken? I tillegg til et stort utvalg av produkter, finner du hos oss i Bademiljø dyktige prosjektledere, rørleggere og baderomdesignere. Ta kontakt med din nærmeste Bademiljø-butikk, så hjelper vi deg med både stort og smått!

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av baderomdesignere, fageksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.