Bademiljø.no

Oppgradering av gulvvarmeanlegg med Bademiljø Tveter Rørservice
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Gi gulvvarmeanlegget en oppgradering og opplev enklere styring og fleksibilitet

Toril og mannen fikk hjelp til å oppgradere det eksisterende gulvvarmeanlegget av Bademiljø Tveter Rørservice til et enklere og mer fleksibelt system.

- Vi ønsker å oppgradere dagens gulvarmeanlegg fordi det systemet vi har i dag kun kan styres manuelt, og vi ønsker oss et enklere og mer fleksibelt styringssystem. Mannen min har jo stålkontroll på det eksisterende gulvvarmeanlegget, men det hadde vært greit for meg å kunne styre det også, smiler Toril.

Oppgradering av gulvvarmesystem hjemme hos kunden Toril

Hvorfor velge vannbåren gulvvarme?

Toril og mannen Rolf har hatt vannbåren gulvvarme siden 1990-tallet. Den gangen gulvvarmeanlegg skulle velges var vannbåren gulvvarme førstevalget. – Det er noe med den varmefølelsen som vannbåren gulvvarme gir, sier Toril. Vi hadde elektrisk oppvarming på hytta, og der var luften både tørrere og det støvet også mer.

Med vannbåren gulvvarme kan du velge selv hvilken energikilde du vil benytte. Den deilige, jevne varmen fra vannbåren gulvvarme er en sikker vinner hos store og små.

– Med vannbåren varme slipper du å tenke på møblering, og du kan ha tepper hvor du vil fordi du ikke behøver å tenke på risikoen for overoppheting, forteller Even Tveter fra Bademiljø Tveter Rørservice som har hatt oppdraget med å oppgradere det eksisterende gulvvarmeanlegget hos Toril og mannen.

Oppgradering av gulvvarmeanlegg med nye aktuatorer i fordelerskapet

Flere gode grunner til å oppgradere gulvvarmeanlegget

Det kan være flere grunner til å oppgradere et eksisterende gulvvarmeanlegg til et nytt system og ny teknologi. Det kan for eksempel være slik at det systemet du har i dag ikke lenger leveres og har gått ut av produksjon.

- Heldigvis er en sjelden låst til ett system, og ofte må kun få komponenter byttes ut ved en oppgradering, forteller Even. Aktuatoren til Armaturjonsson passer alle standard gulvvarmeanlegg, og på den måten kan du fint beholde rør i gulv samt ha et fordelersystem fra en annen aktør – noe som var tilfellet hos Toril og ektemannen.

I 2011 bestemte Toril og mannen seg for å bygge på huset, og da valgte de å investere i det samme vannbårne gulvvarmesystemet som de hadde i den eldre delen av huset. I ettertid har de sett behovet for å oppgradere, da det gamle gulvvarmesystemet kun kan styres manuelt. Ekteparet ønsket seg et enklere og mer fleksibelt styringssystem med mulighet til å samle og styre flere smarte komponenter fra et og samme sted.

Smart romregulering med oppgradert system

Ved å oppgradere til Arjonsmart fra Armaturjonsson har Toril og mannen nå mulighet å justere temperaturen i huset for en optimal komfort og energibruk via appen Arjonsmart®.

- Det nye systemet med app-styring gir Toril og mannen flere valgmuligheter. De har eksempelvis mulighet til å sette opp døgnprofiler og å la boligens varme og klima justeres basert på om dem er hjemme eller borte, eller om det er natt eller dag, forteller Even.

Med appen kan du automatisk senke temperaturen om natten eller når huset er tomt. Dette gjøres enkelt gjennom å lage tidsinnstillinger basert på rutiner og komfortbehov.

Smart romregulering av gulvvarmesystem med appen Arjonsmart

- Etter noen ukers bruk så må jeg si at jeg er fornøyd med det nye styringssystemet. Appen er veldig lett å forstå og gir en fin oversikt over alle rommene. Vi har blant annet blitt mye flinkere til å regulere og senke temperaturen i de rommene vi ikke bruker så mye, bekrefter Toril.

Gulvvarmeanlegg med trådløs og digital romtermostat

Toril og Rolf har oppgradert systemet med nye trådløse Quantum romtermostater. 
- Romtermostaten er en del av varmestyringen til Armaturjonsson, og med Quantum kan komforten økes, energiforbruket reduseres og systemet kan overvåkes og justeres fra en smarttelefon, nettbrett eller PC, forteller Even.

Even Tveter holder den nye trådløse romtermostaten Quantum

TIPS FRA TVETER: De fleste har LED-spotter og LED-dimmere i dag, men har du halogenspotter og en glødedimmer så husk på at den avgir varme. Så hvis du plasserer romtermostaten rett over dimmeren, vil termostaten påvirkes og oppgi at det er en høyere temperatur i rommet enn det faktisk er.

Quantum romtermostat med laderport

En annen fordel med den nye termostaten Quantum, foruten om at den har en veldig slank og fin design, er at den er veldig brukervennlig og lett å forstå. Den nye termostaten bruker heller ikke vanlige batterier, men har en praktisk laderport. Siden romtermostaten er trådløs, kan den enkelt tas av og lades.

- Den nye termostaten har et veldig stort og fint display, noe som gjør det lett å se romtemperaturen, forteller Toril.

Hva koster det å oppgradere et eksisterende gulvvarmeanlegg?

Hva det koster å oppgradere et eksisterende gulvvarmeanlegg avhenger av flere faktorer som hvor stor bolig du har, hvor mange rom og hvilke smart-komponenter du eventuelt ønsker å integrere i løsningen, forteller Even.

Merk deg at du kan få Enova-støtte dersom du legger om til vannbåren varme. Vi anbefaler også å lese Enovas kjøpsveileder for vannbåren varme med mange nyttige tips til ting du bør tenke på.

- Hos Toril og Rolf har vi i første omgang kun oppgradert rommene i hovedetasjen til nytt styringssystem og satt opp nye trådløse romtermostater. Så du må ikke oppgradere hele boligen med en gang. Har huset eller boligen flere etasjer med flere fordelerskap og samlestokker, kan man ta de viktigste rommene først, sier Even.

Oppgradert gulvvarmeanlegg med nytt appbasert styringssystem

Bedre oversikt, sikkerhet og komfort med oppgradert styringssystem

- På sikt ønsker vi å inkludere flere smarte komponenter i samme styringssystem, blant annet en vannstoppventil, forteller Toril.

Det er flere usikkerhetsmomenter i en bolig, som kaffemaskiner, kjøle- og fryserskap, og toalettrom uten sluk. Ved å ha alt dette koblet til samme styringssystem ved hjelp av Arjonsmart smarthus-komponenter kan du ha full oversikt og kontroll uansett hvor du er. En Arjonstop® Connect vannstoppventil er eksempelvis noe som er praktisk og viktig med tanke på vannskadesikkerhet, sier Even.

Ikon for varme og energi hos BademiljøØnsker du å oppgradere ditt eksisterende gulvvarmeanlegg, og du er usikker på om det er mulig og hva det vil koste? Ta kontakt med en Bademiljø-bedrift. Se oversikten over hvilke Bademiljøbedrifter som jobber med varme og energiløsninger på våre kart- og butikksider.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og totalrenovering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.