1 Størrelse på dusjkabinettet
Det første du må sjekke er hvor stor plass du har til rådighet. Et større bad, gir selvsagt mer plass å boltre seg på. Du kan få dusjkabinetter fra 70x90 cm og opp til 101x101 cm. Da er det viktig å huske på at den faktiske plassen du trenger alltid vil være noe mer enn selve målene på dusjkabinettet. Vi anbefaler å regne med cirka 10 cm ekstra, slik at du får plass til nødvendige rør og slanger bak dusjkabinettet.
Det er i mange tilfeller mulig å la dusjkabinettet stå nærmere veggen også, men da bør du kontakte en rørlegger for omlegging av rørene på badet.
2 Pass på å velge riktig kortside
Det er ikke uvanlig å ha en vegg som er kortere enn den andre, og det er så klart laget asymmetriske dusjkabinetter for disse. Du kan få kabinettet i for eksempel 70x90 cm eller 90x80 cm.
Det er ekstremt viktig å merke seg hvilken vegg som er den korteste veggen. Har du for eksempel kun 70 cm til rådighet på venstre vegg, må dusjkabinettet ha kortsiden sin på venstre side. Dette er ikke alltid like lett å se ut ifra et bilde. En strektegning kan ofte gi god veiledning når du skal finne ut hvilken dusjvegg som er den korteste, men er du usikker kan produktkataloger, våre rørleggere og butikkansatte være til god hjelp.
Finn dusjkabinettet som passer ditt bad | Laga dusjkabinett leveres i både 70x90 cm, 90x70 cm og 90x90 cm, i sort og hvit.
3 Størrelse og plassering på døråpning
Om du skal unngå å gå sidelengs inn i dusjen gjør du det lurt i å sjekke størrelse og plassering på døråpningen i kabinettet. En smal åpning på 33,5 cm mot en større åpning på 80 cm, kan ha mye å si for hvor lyst man har til å ta en dusj. Om det blir en kamp å komme seg inn i dusjen, blir ikke baderomsrutinen spesielt hyggelig. Bilder og strektegninger vil som regel gi deg en god indikasjon på plassering av og størrelsen på døråpningen.
Standarden for de fleste dusjkabinetter er skyvedører, så for disse er ikke plassen et så stort problem. Men ønsker man en dusj med slagdører som åpnes ut i rommet, må man være oppmerksom på at disse vil ta vesentlig mer plass en skyvedørene. Slagdører gir derimot som regel en større dusjåpning enn hva skyvedører gjør.
Takket være de eksklusive pivot-hengslende tilbyr BRIC et ekstra sjenerøst åpningsmål på hele 80 cm | INR Bric 5 med dusjglasset stripe
Skyvedører og det klassiske femkantede dusjkabinettet tar mindre plass og gjør at du får utnyttet plassen på badet maksimalt | Porsgrund Bad Showerama 10-5 Comfort, kommer også i en Classic-modell
4 Høyde
Nå som du har sjekket størrelsen for gulvplassen og åpningen man trenger for å komme seg raskt inn i dusjen, må du huske å sjekke høyden. Mål høyden på badet ditt fra gulv til tak for å være på den sikre siden. Spesielt baderom på hytter og i kjellere har en tendens til å ha noe lavere takhøyde, og kan derfor by på en utfordring når du skal velge din nye dusj. Heldigvis får du dusjkabinetter i både standard, lave og høye modeller.
Har du det lavt under taket? Det finnes løsninger, du kan for eksempel spesialbestille "INR BRIC 2 Høydetilpasset" på mål mellom 1800-2120 mm | Har du god takhøyde på badet eller er av det høyere slaget, kan vi anbefale INR BRIC 3 som måler opptil 2280 mm i høyden
Det er ingen forskrifter eller krav om at du må ha luft mellom kabinettet og taket, men man bør sørge for noe lufting for å unngå fuktskader.
5 Materiale på dusjkar
Du kan få dusjkar i tre materialer:
- Støpemarmor er et tyngre materiale og blir derfor ansett som mye stødigere enn de andre. Tyngden gjør at dusjen ikke er «riglete», og er derfor gjerne dyrere enn de andre alternativene. Støpemarmor kan også oppleves varmere å stå på, sammenlignet med emaljert dusjkar eller dusjkar i akryl. En annen fordel med å investere i et dusjkabinett med støpemarmor, er at disse dusjkarene ofte er utstyrt med hjul slik at man kan dra dusjkabinettet fram ved rengjøring.
- Emaljerte dusjkar var svært populært før i tiden. Fordelen med dette er at det holder i mange år, men ulempen er at det kan oppleves som et kaldt gulv når man går inn i dusjen.
- Akrylkar er laget av et mykere materiale enn de to andre, og man kan derfor ikke forvente at dette har like lang levetid som de dusjkarene og kabinettene som koster litt ekstra. Man finner som regel akrylkarene i de aller billigste dusjkabinettene.
6 Hva er inkludert?
Ønsker du en pakkeløsning hvor både blandebatteri og dusjsett er inkludert? Ønsker du ha integrerte hyller, hvor du kan plassere såper og andre produkter på? Husk å se etter hva dusjkabinettet du vil ha faktisk har inkludert i pakken, så slipper du en uhyggelig overraskelse når dusjen er ferdig montert og du er klar for din første dusj.
Noen kabinetter leveres med et dusjbatteri og termostat som standard. Siden de er laget for det dusjkabinettet, er de uten tvil den beste løsningen å gå for. Man kan også få dusjkabinett som leveres uten blandebatteri slik at du skal kunne velge det dusjbatteriet du selv ønsker. Om du går for dette alternativet, anbefaler vi å kjøpe et smalere blandebatteri slik at du ikke dulter bortpå batteriet mens du dusjer. Ved å ha et smalere blandebatteri minsker du også faren for å brenne deg på det i dusjen.
Siden selve dusjen og dusjstangen som oftest er inkludert i dusjkabinettet, anbefaler vi deg om å teste dusjstrålen før du bestemmer deg. Det kan være store forskjeller som gir ulik dusjopplevelse, men det er alltids mulig å bytte ut hånddusjen til en som har en stråle du liker bedre.
Hvilket komfortnivå ønsker du? Mange dusjkabinetter kommer i en enklere og en mer eksklusiv variant | 1 Comfort-modellen til Porsgrund Showerama 10-5 leveres med lekker takdusj | 2 Justerbar hånddusj | 3 Integrert blandebatteri på Porsgrund Showerama 10-5 Comfort | 4 Comfort-modellen leveres med en romslig hylle | 5 En praktisk hårsil forenkler rengjøringen | 6 Lett glidende skyvedører