Bademiljø.no

Fordelene med utekran
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Fordelene med frostfri utekran

Er sykkelen full av skitt, trenger hunden en dusj etter lufteturen, trenger bilen en vask, eller ønsker du å spyle bort grus fra uteplassen? Uansett behov vil en utekran egne seg godt når du trenger tilgang på vann utendørs. Vi gir deg noen tips til hva du burde tenke på ved valg av utekran.

Fordelene med en frostsikker utekran

Når en skal velge utekran er det viktig å velge en utekran som er frostsikker, siden vi i Norge er utsatt for kulde store deler av året. Frost kan føre til sprukne rør og vannlekkasje. En utekran med god frostsikring kan derfor være lurt for å unngå skader. Du må likevel huske å fjerne hageslangen fra den utvendige kranen. Blir det skikkelig kaldt, kan selv en frostfri utekran føre til vannskader i veggen hvis hageslangen er koblet til.

Det kan også være lurt å velge en selvdrenerende utekran, hvor man monterer kranen med fall slik at overskuddsvannet ikke blir værende i kranen. Dette gjør at du slipper å bekymre deg for at utekranen fryser og går i stykker.

Selvdrenerende FM Mattsson utekran med nøkkel

Selvdrenerende og frostsikker utekran fra FM Mattsson

Utekran med både varmt og kaldt vann

Skal du ha ny utekran, kan en utekran med varmtvann være et godt valg. I en utekran med både kaldt og varmt vann, blander du selv til ønsket temperatur. Søle på hundepoter, sykkelhjul og felger går av som en lek med varmt vann i hageslangen. Ikke minst vil de minste kunne kose seg under vannsprederen med temperert vann om sommeren.

Utekran-skolen

  1. Pass på at du har en kran beregnet for utendørs bruk.
  2. Velg en frostfri utekran.
  3. Husk å stenge vannet til utekranen før kulden setter inn.
  4. Det er lurt å være «føre var» - husk å koble fra slangen før vinteren kommer for å unngå at den fryser og sprekker. Tøm slangen for vann og oppbevar den innendørs gjennom vinteren.
  5. Husk at frost i vannrør som regel oppstår fordi rørene er plassert på steder som blir veldig kalde. Ventilhus skal derfor plasseres i et godt oppvarmet rom, og skal ikke monteres i vegg

Les også: Rørisolasjon - er rørene i boligen din riktig isolert?

Trenger du hjelp til å montere utekranen?

Rørlegger fra BademiljøHusk at vi har rørleggere som fikser, frakter og monterer. Vi kommer gjerne hjem til deg og monterer utekranen for deg. En av våre mange rørleggere sørger for at jobben blir gjort raskt, og etter alle forskrifter. Finn din nærmeste Bademiljø-butikk.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.