Ute er det tett snødrev og lite som minner om vår, men inne i det hundre år gamle huset er det lunt og godt. Da Monica og Eirik gikk i gang med totalrenovering av det nye hjemmet sitt i Kongsvinger, var en ting sikkert. De ville installere bergvarme.
– Vi bestemte oss ganske tidlig at vi skulle ha det. Det var komforten som gjorde at vi ønsket det. Vi hadde flere venner med bergvarme og vannbåren varme, og det er veldig godt å gå på, sier Eirik Skadsdammen.
Etter to år med oppussing har familien på fire endelig flyttet inn. I det tekniske rommet i kjelleren, står bergvarmeanlegget og pumper varmt vann ut i hele første etasje og store deler av andre etasje, i tillegg til å varme opp varmtvannet i huset.
– At det er bra for strømregningen, er jo også en fordel, legger han til.
Her bor Monica og Eirik
Etter bare tre uker i hus, har de ikke noen strømregning å vise til ennå, men Eirik og Monica har likevel full oversikt over forbruket.
– Vi har en app som gjør at vi kan følge med, og vi ser at vi bruker mindre nå, enn da vi pusset opp. Da bodde det jo ingen her, mens nå er det en familie som dusjer, oppvaskmaskiner og vaskemaskiner går, og det er 20 grader inne, forteller han.
FULL OVERSIKT: Med app og digitale romtermostater kan Monica og Eirik enkelt få oversikt og styre varme og varmtvann for maksimal innekomfort.
Stor etterspørsel etter varmepumpe
Det var Richard Haget i Bademiljø Haget Rørleggerbedrift AS som installerte bergvarmesystemet. De siste årene har det vært stor etterspørsel over hele Europa, og med høye strømpriser har pågangen økt enda mer. I fjor opplevde han salgsrekord, og han tror årsaken er enkel.
FAGEKSPERT: Monica og Eirik har fått god hjelp av Richard fra Bademiljø i Kongsvinger.
– Bergvarme gir mer energi enn det bruker, forklarer han.
I kjelleren til Eirik og Monica sjekker han pumpen fra svenske Nibe. På displayet ser han besparelsen svart på hvitt:
– Fra 1. til 17. mars har pumpen brukt 414 kWh, men har gitt varme for 1640 kWh, forteller han.
SMART VARMEPUMPE: Bergevarmepumpen fra Nibe gir optimale besparelser ettersom varmepumpen tilpasser seg hjemmets oppvarmingsbehov – smart!
Ifølge beregninger er det også svært lønnsomt med bergvarme. For å installere riktig pumpe, måtte Richard gjøre energiberegninger av huset. Ut fra boligstørrelse og bruk, isolasjon og klimadata ville oppvarming med elektrisitet normalt vært på 25500 kWh i året. Med bergvarme bruker de 6299 kWh, viser Richards utregning.
– Sånn som strømprisene er nå, tar det ikke mange årene før man har spart inn investeringen. Det finnes større hus som kan ha enda større besparelser også, sier han.
Spar penger med bergvarme
I 2022 var gjennomsnittsprisen en husholdning måtte betale for strøm 143,9 øre/kWh ifølge SSB. Med et bergvarmeanlegg kunne du dermed spare 27000 kroner sammenlignet ved bruk av elektrisitet. Richard forteller at dersom man har oljefyr er det enda mer å spare ved å bytte til bergvarme. Han forteller også at anleggene er blitt ekstremt smarte.
– Noen leverandører kan lese alt fra strømpriser, forbruk og værmeldingen og tilpasse oppvarmingen deretter.
Med bergvarme borer en et hull hvor man installerer rør der det sirkulerer væske. I dette tilfelle ble det boret 180 meter. Der nede er temperaturen jevn på omtrent 4 grader året rundt, og dette kan brukes til å hente opp varme om vinteren og kjøling om sommeren. Bergvarmen kobles til ulike varmekilder i huset. Hos Monica og Eirik la de rør i gulvet og flytsparkel rundt. Det gjør at varmen sprer seg godt og gir et stabilt underlag for gulvet.
ENERGIEFFEKTIV KOMFORT: Monica og Eirik har vannbåren gulvvarme i huset sitt. Richard sjekker at alt er i orden med fordelerskapet på det tekniske rommet.
Richard forteller at varmepumpe med bergvarme er dyrere å installere, sammenlignet med andre varmepumper, men at investeringen har lang levetid. Det er muligheter for å spare enda mer, og det er driftssikkert der det er kaldt om vinteren. Bor du et sted hvor det er en høyere gjennomsnittstemperatur kan det være smart med en luft-til-vann-varmepumpe, som er en litt lavere investering.
– Det har jo vært ganske kaldt de siste ukene, men vi har ikke merket noe til det her inne. Her har det vært jevn temperatur, sier Eirik fornøyd.
Fordeler med bergvarme og vannbåren gulvvarme:
- Man slipper panelovner
- Det er ikke brannfarlig
- Hvis du har elektriske varmekabler i gulvet, kan det bli veldig varmt under møbler og tepper. Med vannbåren varme sirkulerer vannet, og temperaturen holder seg jevn
- Fornybar energi
- Stor fleksibilitet med tanke på energikilde
Er du interessert i varmepumpe og andre varme- og energiløsninger, men du er usikker på mulighetene og hva det vil koste? Ta kontakt med en Bademiljø-bedrift. Se oversikten over hvilke Bademiljø-bedrifter som jobber med varme og energiløsninger på våre kart- og butikksider, eller benytt vårt varme-skjema.
Følg oss gjerne på Facebook, eller les flere artikler om varme- og energi i vårt digitale magasin.