Bademiljø.no

Miljøvennlig bad
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Slik får du et mer miljøvennlig bad

Det er fullt fokus på en grønnere verden, og nå er det viktig at vi alle gjør vårt for miljøet. Når det kommer til deg og ditt bad, er det flere grep du kan ta for å bidra til dette. Både stort og smått. Her er våre tips.

SMÅ ENKLE, MEN EFFEKTIVE GREP

Det er lett å tenke at du alene ikke kan gjøre noen forskjell. Det er helt feil. Dersom vi alle tar små grep blir effekten betydelig. Moderasjon er et stikkord her. Du trenger ikke la vannet stå å renne mens du pusser tennene, eller når du sjamponerer og balsamerer håret. Tar du en litt kortere dusj, eller reduserer varmen litt, sparer du varmtvann der også. Det å dusje er også langt mer energisparende enn å fylle et badekar. Har du gulvvarme er det penger og miljø og spare også her, dersom du modererer strømforbruket og senker temperaturen på termostaten.

SKIFT TIL SPAREDUSJ

Et “gammeldags” dusjhode bruker rundt 160 liter vann på en 10 minutters dusj. Sparedusjer har fått et ufortjent dårlig rykte. Dagens moderne sparedusjer gir nemlig akkurat den samme gode følelsen ved hjelp av høyere trykk og lufttrykk i dusjstrålene. Du kan faktisk spare opp til 60 prosent av varmtvannsforbruket ved å installere en sparedusj.

MONTÉR ET MODERNE SERVANTBATTERI

Når du skal velge kran på badet kan du også her ta miljøvennlige og økonomiske hensyn. I et tradisjonelt blandebatteri renner det omtrent 13 liter vann i minuttet. Hos nyere modeller er vannmengden redusert helt ned til 5 og 6 liter i minuttet. Det finnes også smarte, berøringsfrie servantbatterier hvor vannet styres av sensorer, noe som begrenser forbruket ytterligere.

Oras Signa er et blandebatteri med et innovativt 360-graders design - finnes både som en ettgreps variant og i en hybridversjon.

BYTT BEREDER

Utviklingen går fremover, også når det kommer til varmtvannsberedere. Har du en gammel bereder vil både lommebok og miljø tjene på at du bytter til en nyere variant. De nye varmtvannsberederne er bedre isolerte og kan faktisk redusere varmetapet med opptil 50 prosent - sammenlignet med en gammel bereder.

SKIFT TOALETT

Du kan også begrense vannforbruket ved å bytte fra gammelt til nytt toalett. Eldre toaletter bruker ofte mye mer vann når du trekker ned. På nyere toaletter har du gjerne to spylemengder, samt mulighet til å justere spylemengden.

VELG SVANEMERKET

Du kan også tenke miljø når du skal oppgradere baderomsinnredningen. Flere produsenter har svanemerkede baderomsmøbler og dusjvegger i sine kolleksjoner. INR er et godt eksempel på en slik leverandør. At et produkt er svanemerket sier noe om at det er produsert på en miljøvennlig måte, at produktene kan gjenvinnes og at de har god holdbarhet.

Svanemerkede dusjveggen LINC fra INR

INR er en av produsentene som har svanemerkede produkter til badet i sitt sortiment. Som denne LINC dusjveggen.

ALTERNATIV TIL PLAST

Plast er blitt versting nummer én. Både som plastavfall og mikroplast. Bildene i hodet av et hav som inneholder mer plast enn fisk, er mildt sagt skremmende. Dersom du velger bærekraftige materialer som tre, kork eller bambus når du skal kjøpe interiørtilbehør til badet, gjør du en god gjerning.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.