Bademiljø.no

Flom og overvann i kjelleren

Bekymret for flom og overvann i høst?

Hvis du forbereder deg på riktig måte, kan du begrense konsekvensene.

I rapporten «Klima i Norge 2100» kan vi lese at nedbøren har økt med omtrent 18 % siden år 1900, og i samme periode har kraftig nedbør i løpet av kort tid økt i både hyppighet og intensitet. Dette vil bare fortsette i tiårene som kommer. Årsnedbøren øker, det blir hyppigere og kraftigere styrtregn og regnflommene vil bli større og komme oftere enn før.

Dette setter boligene våre under press, og gjør at det blir enda viktigere å sette verk tiltak som kan begrense skadevirkningene. Ifølge Amir Hassanzadeh, som er fagsjef i VVS Norge, er vedlikehold et nøkkelord for boligeiere som vil unngå skader som følge av ekstremvær.

- Godt vedlikehold av boligen, samt planering av tomta og gode dreneringsløsninger som frakter vannet bort fra huskroppen kan minimere mange av konsekvensene ekstremværet og økt nedbør kan føre med seg, forteller han.

Behov for rørlegger?

Trenger du hjelp av en rørlegger? Vi har over 850 rørleggere over hele landet som kan hjelpe deg med alle typer rørleggertjenester. Ingen oppdrag er for små eller for store. Trenger du akutt hjelp, ring din nærmeste Bademiljø-bedrift.

Ta en skikkelig runde rundt huset

Men hvilke vedlikeholdsoppgaver er det du egentlig bør ta tak i? Noe av det viktigste er takrenner og nedløp, som spiller en helt avgjørende rolle i frakte regn- og smeltevann bort fra taket.

Takrennene bør renses slik at løv og bøss ikke begrenser vannføringen eller tetter nedløpene. På en regnværsdag bør du også ta en tur rundt huset for å sjekke at det ikke er lekkasjer i verken renner eller nedløp. Ser du lekkasjer, bør du gjøre utbedring så fort som mulig. Over tid kan det nemlig føre til at mye vann treffer bygningskroppen over tid, og dermed risikerer du sopp- og råteskader.

Flom-overvann-takrenne-800x1100.jpg

Minimer risiko: Tak, rør og drenering bør sjekkes jevnlig.

- På funkis-inspirerte med flate tak og innvendige nedløp er det også viktig å holde sluk og nedløp åpne. Hvis ikke kan det fort bli problemer, sier Amir Hassanzadeh

Andre ting du bør være oppmerksom på er tilstand på taktekkingen, beslag rundt piper/luftehatter, samt overganger mellom bygningsdeler. Her kan det drive inn vann som kan forårsake skader over tid dersom det er utettheter eller skader.

Vår anbefaling er at du tar en årlig runde for å sjekke alle de viktige punktene, gjerne før høsten setter inn.

Ta dreneringen på alvor

Velfungerende takrenner og nedløp sørger for at vannet ledes bort fra taket og fasaden på en trygg måte, men det stopper ikke der. Både vann fra taket og alt annet regn- eller smeltevann må også ledes bort fra huset, som betyr at du må ha en velfungerende drenering.

En velfungerende drenering vil si at det ligger et nedgravd drensrør rundt hele huset. Røret ligger omtrent på nivå med underkant at grunnmuren eller den støpte plata huset står på, og har en retning og et fall som gjør at fører vannet bort fra huset. Over røret fylles det på med såkalte drenerende masser. Det vil si pukk/grus som regn- og smeltevann lett renner gjennom og ned til drensrøret. Det er også vanlig å koble alle nedløp fra taket på drensrøret.

Flom-overvann-drenering-pumpe-800x1100.jpg

Effektiv drenering: Vann må ledes bort, ikke inn.

- Det er også viktig at terrenget har fall bort fra huset. Da renner vannet naturlig vekk fra huset i stedet for å renne mot det, forteller Hassanzadeh i VVS Norge.

Husk at Bademiljø-rørleggere kan hjelpe deg med å vurdere tilstand på dreneringen rundt huset og gi deg råd om håndtering av overvann på egentomt. Vi kan dette faget og har kontakter hos graveentreprenører som kreves dersom det er behov for ny drenering. I forbindelse med et slikt prosjekt er det også naturlig å vurdere behovet for å oppgradere avløpsrør og stikkledninger. Det kan vi selvsagt også bistå med.

Hva gjør du hvis kjelleren står under vann?

Mange bor i flomutsatte områder og kan oppleve at det kommer vann inn i huset uansett hvor god dreneringen er og selv om huset er i tipp topp stand. Noe av dette skyldes også tilbakeslag fra det kommunale avløpsnettet, som vil si at infrastrukturen blir så overbelastet at den ikke klarer å ta unna alt vannet. Konsekvensen er at vannet slår tilbake og kommer inn i boligen via et av slukene. Slikt kan du stort sett ikke gjøre noe for å forhindre, men du kan gjøre noe for å minimere konsekvensene.

Flom-overvann-kjeller-800x1100.jpg

Bademiljø hjelper deg: Har du ikke lensepumpe eller byggtørker, ta kontakt med nærmeste Bademiljø-butikk!

- Stående vann og fuktighet som ikke tørkes ut er det som forårsaker de største skadene knyttet til oversvømmelser i boliger. Vet du at det er fare for at kjelleren din kan bli full av vann ved flom og kraftig nedbør, kan det være smart å ha en lensepumpe og en byggtørker tilgjengelig, sier Amir Hassanzadeh.

Da har du nemlig mulighet til å starte arbeidet med å få ut vannet og tørke ut fuktigheten på egenhånd, uten å måtte vente på hjelp fra brannvesenet eller andre. Det kan ha mye å si dersom uhellet er ute.

Tar du kontakt med din lokale Bademiljø-rørlegger i dag, hjelper vi deg med å finne produktene som passer ditt behov.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av baderomdesignere, fageksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.