Bademiljø.no

Gutt som dusjer under takdusj med varmtvann fra Oso Saga S bereder
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Velg riktig størrelse på varmtvannsberederen

Visste du at rundt tjue prosent av strømregningen din går til oppvarming av vann? Med utgangspunkt i et så stort energiforbruk har det selvsagt stor betydning for hvor effektiv varmtvannsberederen din er, og at man velger riktig størrelse på berederen. Bytter du ut din gamle varmtvannsbereder kan du faktisk redusere varmetapet med opptil femti prosent.

Har du noen gang stått i dusjen når det plutselig har gått tomt for varmtvann? Det er ganske irriterende og ikke minst veldig ubehagelig. Enten dusjer du for lenge, eller så har du for liten varmtvannsbereder. Fortvil ikke – vi er varmtvanns-beredt!

Varmtvannsberedere finnes i utallige størrelser og modeller – for montering på gulv, vegg og under benk. Det finnes også liggende og stående varianter. Hvilken varmtvannsbereder som passer deg, er avhengig av flere faktorer:

  • Hvor mye varmtvann har du behov for?
  • Hvor mye varmtvann produserer berederen?
  • Hvor stor bereder har du plass til?
  • Hvor skal berederen plasseres?
  • Bør du velge en bereder med tilkoblinger oppe eller nede?
  • Hvor godt isolert er varmtvannsberederen?
  • Hvilken vannkvalitet er det der du bor?

Størrelsen avhenger av varmtvannsbehovet

Når du skal finne ut hva slags varmtvannsbereder du skal kjøpe, bør du først tenke gjennom hva slags varmtvannsbehov du har.

Enslig, samboer eller en familie på fem? Behovet for varmtvann er like varierende som ens livssituasjon. En aktiv storfamilie har behov for en større bereder og kanskje raskere oppvarming. En ekspressbereder kan derfor være et godt valg, så slipper sistemann å dusje i kaldt vann.

Det kan også være lurt å tenke på hva slags baderomsutstyr du har – eller har tenkt til å kjøpe. Trenden med store takdusjer, boblebad og store badekar kan fort doble vannforbruket hos en familie. Er du over gjennomsnittlig glad i å bade, bruker du antakelig mer enn hva som anses som et normalt varmtvannsforbruk, og har dermed behov for en større bereder enn den vanlige 200-literen.

En tommelfingerregel kan være at en 120-liters varmtvannsbereder passer for husholdninger med én til tre personer, 200 liter passer for tre til fire personer, 250 liter for fire til fem personer, og 300 liter for familier på fem eller flere. 

Oso Saga S bereder, Oso Xpress og Oso Flexi benkebereder i forskjellige størrelser til ulike behov

Det finnes varmtvannsberedere i forskjellige størrelser - som er tilpasset plass og behov | OSO SAGA S - Norges mest solgte varmtvannsbereder. Saga-serien passer for de fleste varmtvannsbehov og kommer i flere størrelser | OSO Saga Xpress varmtvannsbereder gir varmtvann tre ganger raskere enn vanlige beredere | OSO Flexi er en plassvennlig varmtvannsbereder - kommer også i en ekspress-versjon

Plassering og størrelse av varmtvannsberederen

En riktig montert varmtvannsbereder kan vare i flere tiår, og er så godt som vedlikeholdsfri. I stedet for en standard varmtvannsbereder på 200 liter, kan det være lurt å gå opp til 250 eller 300 liter. Eventuelt er alternativet en bereder på 200 liter med hurtigoppvarmer. Hvis du har plass, vil vi derfor anbefale deg å heller velge en større enn en mindre varmtvannsbereder.

Hvor du skal plassere varmtvannsberederen i boligen avhenger spesielt av en ting – varmtvannsberedere skal monteres i rom med sluk. I leiligheter som ikke har plass til varmtvannsberederen i rom med sluk, kan den for eksempel plasseres under kjøkkenbenken. Da må det i tillegg monteres lekkasjestopper.

Isolering og vannkvalitet

Varmtvannsberederens isolering og hvorvidt tilkoblingen til berederen er oppe eller nede er også noe å tenke på. En bereder med skumisolering vil redusere varmetapet med opptil 30 prosent, sammenlignet med en varmtvannsbereder med standard isolasjon. Varmetapet vil selvfølgelig avhenge av størrelsen på varmtvannsberederen. Jo større varmtvannsbereder, dess høyere vil varmetapet kunne være.

Når det kommer til tilkoblinger har en varmtvannsbereder med tilkobling nede bedre energieffektivitet, siden det ikke forsvinner energi gjennom ventilsettet på samme måte som hos en varmtvannsbereder med tilkobling oppe. Ventilsettet har også fordel av å være montert ved berederens kaldeste område – nemlig bunnen.

Når man skal kjøpe seg en varmtvannsbereder bør en også sjekke vannkvaliteten, siden kvaliteten har betydning for varmtvannsberederens levetid og garanti. Bor du et sted hvor det er høyt salt- eller kalkholdig vann, trenger du en bereder med spesialelementer for å unngå eksempelvis kalkoppbygging på elementene.

For å finne ut hva slags kvalitet vannet har der du bor, bør du kontakte kommunen. Eventuelt så tilbyr OSO å teste vannkvaliteten kostnadsfritt. Det eneste du trenger å gjøre er å sende inn en vannprøve.

Spør oss om varmtvannsberedere

Er du usikker på hvilken størrelse du bør velge på din nye varmtvannsbereder, eller har du andre spørsmål knyttet til beredere? I tillegg til et stort utvalg av produkter, finner du hos Bademiljø dyktige prosjektledere og rørleggere. Ta kontakt med din nærmeste Bademiljø-bedrift – så hjelper vi deg med alt fra råd til montering! 

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av baderomdesignere, fageksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.