Bademiljø.no

rank Gabrielsen og Lene Vonstad ved Haaland VVS Bademiljø vil oppfordre folk til å ta i bruk Boligmappa.
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Haaland VVS Bademiljø

Husets helsejournal

Når var du sist innom Boligmappa for å sjekke hvordan det står til med huset ditt? Kanskje du er en av dem som ikke har hørt om Boligmappa før? Det vil lønne seg å ta den i bruk.

Tekst: Haaland VVS Bademiljø i Mo i Rana | Foto: Randi Melinda Urskog

Frank Gabrielsen og Lene Vonstad ved Haaland VVS Bademiljø

Frank Gabrielsen og Lene Vonstad ved Haaland VVS Bademiljø oppfordrer folk til å ta i bruk Boligmappa | Foto: Randi Melinda Urskog

Hos Haaland VVS Bademiljø er de opptatte av å hjelpe boligeiere til å bli klar over hvilke plikter og muligheter man har. Det er viktig å sette seg inn i husets tilstand og vite hvem som har gjort jobben på kjøkkenet, badet eller vaskerommet ditt.

- Man er gjerne opptatt av å sjekke det meste når man kjøper bruktbil, men når det gjelder kjøp og salg av bolig er det mange som glemmer å sette seg inn i dens historie. Det er viktig å vite om jobben er utført av faglærte eller ikke, slik at man har sitt på det rene hvis man oppdager feil og mangler i ettertid. Det er her Boligmappa kommer inn.

Elektriker på prosjekt hos Haaland VVS Bademiljø

Hamdullah Adrimzay, elektriker | Foto: Randi Melinda Urskog

Alle dokumenter på ett sted

Ordene kommer fra en engasjert Frank Gabrielsen ved Haaland VVS Bademiljø. Han er opptatt av at ting skal være på stell, og av hvor viktig det er å ha dokumentasjonen i orden den dagen du sitter med et ødelagt bad eller et kjøkkengulv som må byttes på grunn av lekkasje.

Alle som eier bolig har en boligmappe, og du kan finne din ved å gå på boligmappa.no og logge deg inn med bank-ID. Boligmappa følger gårds- og bruksnummer, og når du kjøper et hus får du med Boligmappa til det huset. Her kan man legge inn alt av dokumentasjon på arbeid som er utført. Alt fra sjekklister, kvitteringer, datablad på varer som er benyttet under oppussing, bilder av rørarbeid i vegger og gulv, til fargekoder som kan brukes ved senere oppmaling av huset. Mappa er oversiktlig organisert med faner og linker, men du kan også lage mapper selv og organisere slik du ønsker, for eksempel sortere på de forskjellige rommene.

Rørlegger på prosjekt hos Haaland VVS Bademiljø

Magnus Høgås, rørlegger | Foto: Randi Melinda Urskog

Finn seriøse fagfolk

I Boligmappa finner du Haaland VVS Bademiljø og andre seriøse håndverkere innenfor mange forskjellige kategorier som for eksempel elektriker, rørlegger og snekker. Du finner kontaktinfo og kart som viser hvor håndverkeren holder til. Boligmappa setter krav til kompetanse, økonomi og selskapsform slik at du kan være trygg på at de som er representert der er seriøse bedrifter. Bedriftene betaler for å være representert i Boligmappa, men den er helt gratis for forbrukeren. Alt dette er nyttig for deg, ikke minst i en forsikringssak men også når boligen skal selges.

- Hvis du ikke kan dokumentere overfor takstmann eller den som lager tilstandsrapporten at badet er pusset opp av fagfolk, så kan du risikere å ikke få noen verdiøkning i taksten selv om du har brukt 300 000 på oppussingen, sier Frank.

Rørlegger på prosjekt hos Haaland VVS Bademiljø

Håkon Gaup Remmen, rørlegger | Foto: Randi Melinda Urskog

Ikke gjør det selv

Med stadig strengere krav til dokumentasjon på arbeid utført av fagfolk og den nye avhendingsloven som Stortinget vedtok 16. mai, er det kanskje ikke lenger så kult med “gjør-det-selv”-løsninger. De fleste vil gjerne spare tid og penger, men det er lettere sagt enn gjort dersom du skal pusse opp et bad. På Haaland VVS Bademiljø har du ett kontaktpunkt å forholde deg til mens de koordinerer alt som trengs av håndverkere innen de forskjellige fagfeltene.


- Det har blitt slik at i en familie så har man ofte krevende jobber, lange dager og en fritid fylt opp med aktiviteter. Når du ofte er hjemme klokka ti om kvelden, skal du da begynne med oppussingen? Hvem har tid til det? Helst skal man jo ha et familieliv også etter at badet er ferdig, og om du skal gjøre det selv tar det ofte tre måneder. Og det er jo ikke så veldig lenge du gidder å gå på potte og dusje hos naboen, sier de hos Haaland VVS Bademiljø og legger til at når det gjelder oppussing av bad så er det ikke mye av arbeidet de vil slippe kunden til på selv.

Dansani baderomsmøbel i showroomet til Haaland VVS Bademiljø

Haaland VVS Bademiljø | Foto: Randi Melinda Urskog

- Mange spør om de kan ta rivinga selv. Det kan vi godt la dem gjøre. Men økonomisk utgjør det lite i den totale sammenhengen, og også der bør man vite hva man gjør. Det er jo ikke så kult hvis håndverkeren kommer og forteller deg; dette skulle du jo ikke rive. Og så går vinninga opp i spinninga fordi vi må bygge opp igjen en halv vegg. Dessuten tar vi med oss søppelet og kaster det, istedet for at det blir liggende i innkjørsla di eller stående i garasjen i et halvt år, sier Frank med glimt i øyet og mye erfaring liggende bak.

Baderomstilbehør i showroomet til Haaland VVS Bademiljø

Haaland VVS Bademiljø Randi Melinda Urskog

Den følelsen

Haaland VVS Bademiljø kommer gjerne hjem til deg på befaring, og i sine lokaler i Vika har de showroom hvor du kan se og kjenne på produktene før du bestemmer deg. Om du vil, hjelper Lene Vonstad deg med å tegne ditt nye bad slik at du kan se for deg akkurat hvordan det blir før dere setter i gang.

Håndverkerne hos Haaland VVS Bademiljø bruker i snitt 4-6 uker på et bad. Det kan virke lenge når rørleggeren bærer toalettet ut på dag én, men når det er ferdig så vet du at alt er gjort etter forskriftene, det er dokumentert og lagt inn i Boligmappa og du kan bare lene deg tilbake i badekaret og slappe av. Den følelsen er gull verdt, og man vil gjerne dele den.

- Hvor spent er man ikke når folk kommer på besøk etter at badet er ferdig? Da sitter man jo bare og venter på at noen må på do. - Velkommen, vil dere se på badet?

Baderomsmøbel i showroomet til Haaland VVS Bademiljø

Haaland VVS Bademiljø | Foto: Randi Melinda Urskog

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Haaland VVS Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.