Bademiljø.no

Miljøbilde av et bad med VikingBad Dybe Rett badekar
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

NS 3600 setter høye dokumentasjonskrav

Uten dokumentasjon på utført arbeid kan et nytt bad få samme verditakst som et gammelt oppussingsobjekt. Årsaken er NS 3600.

Det høres for utrolig ut til å være sant, men NS 3600 er en standard som “definerer krav til hva en teknisk tilstandsanalyse av bolig minst skal omfatte for at kjøper og selger skal ha et beslutningsgrunnlag i forbindelse med omsetning av bolig”. Enkelt forklart; det er en grundig tilstandsrapport, eller boligsalgsrapport som det også kalles, som forteller hvilken tilstand boligen din er i. Og kan du ikke dokumentere at den er i god stand, kan det få kostbare konsekvenser.

Badet årsaken til krangel

Dessverre er det slik at det er badet som er synderen når vi ser på årsaker til hvorfor det er så mange tvistesaker her til lands. Nesten en av fire boligkjøp ender med krangel, og badet er den vanligste årsaken.

Denne trenden ønsker myndighetene, Forbrukerrådet og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) å snu, og anbefaler takstbransjen og meglerbransjen at alle boligsalg skal komme med en boligsalgsrapport.

Boligsalgsrapport og den nye moderniseringen av avhendingsloven, kan gjøre det dyrt for de som ikke er nøye med dokumentasjonen ved oppussing av bad og våtrom. Derfor gjelder det å velge håndverkere som kan garantere for at arbeidet som er utført er etter lover og forskrifter.

Unngå å få strykkarakter

Ved bruk av NS 3600 kommer også et karaktersystem som forteller hvordan det står til med hus og hjem. Alt fra vedlikehold og standard, til elektrisk anlegg og baderom blir vurdert. Karakterskalaen går fra null til tre; null er feilfritt, mens tre tilsier at det eksisterer alvorlige feil og mangler som må utbedres.

Ulike tilstandsgrader ved kjøp og salg av bolig

Og her gjelder det å ha orden i papirene. Kan du ikke dokumentere arbeidet som har blitt gjort, får badet automatisk karakteren 2 - selv om alt er gjort etter lærerboken. Da kan det være en enkel sak å anta at penger har gått tapt dersom du har brukt hundretusener på nytteløs oppussing.

Gjør en god investering

Jo mer du kan dokumentere om boligen din jo bedre. Den dagen du skal selge og håper spent på en verdiøkning, kan dette være avgjørende for prisen du kan forvente å få. Velger du dyktige håndverkere ansatt i seriøse bedrifter kan du være sikker på at du har gjort en god investering.

Så ta vare på kvitteringer, alle papirer, ta bilder underveis i prosessen og sørg for at de du har hyret inn til å gjøre jobben dokumenterer og bruker Sintef-godkjente materialer. Gjør du det, bør ikke NS 3600 skremme deg. Faktisk er NS 3600 et fortrinn den dagen du skal selge hvis du har dokumentasjonen i orden!

Skal du pusse opp badet eller trenger hjelp til å skifte kjøkkenkranen? Hos oss i Bademiljø møter du dyktige prosjektledere, rørleggere og baderomdesignere. Ta kontakt med din nærmeste Bademiljø-bedrift.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.