Bademiljø.no

Grønne planter til badet
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Grønn glede - Lekre planter som trives på badet

Et baderom bør preges av ro, harmoni og balanse. Og med vakre, grønne vekster skaper du et ekstra avslappende sted å være. Her er seks forslag til planter som trives med fukt og uten alt for mye lys.

Grønne planter har mange gode egenskaper. Ikke bare hjelper de til med å rense luften. De har også en beroligende effekt på oss mennesker. Og er det et sted hvor du skal finne fred, ro og tid til deg selv, er det på baderommet.

Det er derimot ikke alle planter som vil trives på badet. Mange bad har mindre lys enn andre rom. Luftfuktigheten er også langt høyere, og faktorer som dette gjør at du bør velge planter som setter pris på akkurat disse forholdene.

Her er noen av våre favoritter - som alle vil gjøre ditt bad til et hyggeligere sted å være.

1 Vindusblad eller Monstera

Monstera eller vindusblad som plante på badet

Plantenes supermodell - Monstera. Flere bilder av dette badet kan du se her.

Denne planten har virkelig opplevd et comeback de siste årene, og blir humoristisk kalt for plantenes supermodell. Har du litt størrelse på badet kan dette være et godt alternativ. Den trenger svært lite lys og bør tørke inn mellom hver vanning. Opprinnelig kommer denne planten fra den søramerikanske regnskogen, og passer fint dersom du vil ha litt jungelfølelse på badet.

2 Kaktus og sukkulenter

Kaktus og sukkulenter som planter på badet

Foto av Annie Spratt, Unsplash.

Dette er planter som lagrer vann i bladene, stammen, eller lignende. Ildtopp og Aloe Vera er typiske sukkulenter. Kaktuser kjennetegnes ved at de har "puter" på stilken, hvor det vokser ut torner, hår og/eller blader. Alle kaktuser er sukkulenter, men ikke alle sukkulenter er kaktuser. Dette er vekster som kan tåle lange perioder med lite vann, og som trives godt i det fuktige miljøet som baderommet er. Men det kan være lurt at du av og til setter disse plantene i et lyst miljø, slik at de får sin dose av lys. En sukkulent som står for lenge for mørkt vil begynne å strekke seg.

3 Zamioculcas

Zamioculcas som plante på badet

Zamioculcas ser du i den store potten. Flere bilder av dette badet kan du se her.

Her snakker vi om en svært dekorativ plante med sine vakre, blanke, grønne blader. Planten er også svært lettstelt, og skal ikke ha for mye vann. Det er viktig at den tørker opp mellom hver vanning. Det er også viktig at du bruker romtemperert vann. Lysmessig trives denne best i skyggen, og må ikke utsettes for direkte sollys. Også her er det essensielt at temperaturen holdes over 15 grader, for at din Zamioculcas skal trives.

4 Venushår

Venushår som plante på badet

Venushår. Foto fra Getty Images.

Bregner finnes i utallige varianter, men vi har veldig sans for Venushår. Denne slekten består faktisk av hele 200 forskjellige arter, så du kan si det er nok å velge mellom. Felles for alle er at de er svært lettstelte. De trenger ikke sollys, fordi bregnen er såkalt selvforsynende. Bregnens blader skades faktisk dersom den får for mye sol. For å holde planten pen skal du bare sørge for å vanne den med moderate mengder tre ganger i uken, og fukte plantens blader en gang i blant.

5 Fredslilje

Fredslilje som plante på badet

Fredslilje. Foto av Max Williams, Unsplash.

Her har du en av de beste luftfriskerne blant de grønne vekstene. Svært dekorativ med sine grønne blader og hvite blomster. Vann godt igjennom planten med lunkent vann, og la jorden tørke litt før du vanner på nytt. Kjenn etter med fingeren og gi vann når jorden er lett fuktig. Dusj gjerne hele planten en gang i måneden, så holder bladene seg friskere. Skyll bort jorden og sett planten i en glassvase eller skål. Så holder du på plass røttene med noen fine steiner. Fredsliljen er en av de plantene som tåler å stå med røttene rett i vann. Bytt vann annen hver uke.

6 Flamingoblomst

Flamingoblomst som plante på badet

Flamingoblomst. Foto av Kristina Skoreva, Unsplash.

Stilistisk plante med lekre røde blader. Denne planten gir ikke opp om du glemmer den en stund. Men når bladene henger litt med nebbet, er det et tegn på at du bør frem med vannkannen. Dette er en tropisk plante, som trives best i jevn romtemperatur. En flamingo må ikke utsettes for trekk eller temperaturer under 15 grader. Litt som oss mennesker, med andre ord.

Tips! Dette bør du tenke på når du skal innrede med grønne planter på badet:

  • Utnytt vinduskarmen, servanten eller side- og høyskap til grønne planter. Det skaper en ekstra lun og koselig stemning og er en fin kontrast til de kalde og harde overflatene på badet.
  • Bytt gjerne ut håndklær og annet baderomstilbehør til matchede, naturlige farger – dette skaper en koselig og helhetlig stil.
  • Utnytt høyden og la det bli grønt fra gulv til tak. Hvis du har liten plass på gulvet, kan det være smart å henge plantene fra taket, plassere plantene på hyller eller variere høyden med pidestaller.
  • Har du et stort bad, finnes det ikke noe som er mer luksuriøst og stilig enn planter som tør å ta plass. Store vekster gjør et stort inntrykk og kan virkelig løfte følelsen av et luftig baderom.
  • Bruk planter som innredningsdetalj. En liten glassvase på servanten med en grønn kvist eller en blomst gir badet liv og bidrar til at innredningen føles gjennomtenkt og personlig.

Flere grønne planter på en benk på badet

Flere grønne planter i ulike høyder på badet

Sett sammen flere planter i ulike høyder, det skaper et frodigere uttrykk og du får unyttet gulvplassen bedre.

Store grønne planter på badet

Har du stort bad, tør å bruke planter som tar plass - det skaper et luksuriøst uttrykk på badet. Bildet viser VikingBad Dybe badekar

Grønne planter i planteboks på badet

Hva med å sette flere planter i en planteboks? Bildet viser baderomsinnredning fra INR.

Planter i en vaske på servanten

Det skal ikke så mye til for å skape en lun stemning på badet. Med noen blomster eller grønne vekster i en vase er du langt på vei. Flere bilder av dette badet finner du her.

Monsterablad i en vase på badet

Monsterablad som lekker innredningsdetalj! Baderomsinnredningen og dusjen er fra INR.

Monsterablad i en vase på badet

Skjær av et monsterablad og sett den i vase, så har du pynt som varer i lang tid! Bildet viser baderomsinnredning fra INR.

Følg oss gjerne på Instagram eller Pinterest for mer baderomsinspirasjon, eller les flere inspirerende artikler her.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.